×

Kempen en Maasland

Over deze gids

Dit is de eerste Crossbill Guide compact, een compactere, Nederlands-talige versie van de Crossbill Guides over gebieden in en rond Nederland en Vlaanderen.

 • Landschapsgeschiedenis
 • Ecosystemen
 • Geologie
 • Flora en Fauna
 • Where to watch birds
 • Vindplaatsen van bijzondere vlinders, libellen, amfibieën en reptielen
 • 7 gedetaileerde routes met waarnemingstipe en 5 sitebeschrijvingen

Klik voor een online preview van de Kempen en Maaslandgids

 


Regionaal Landschap Kempen en Maasland
Het Regionaal Landschap Kempen en Maasland ligt in het oosten van Vlaanderen in de provincie Limburg. Het is een van de aantrekkelijkste regio’s van Vlaanderen voor natuurliefhebbers, met een rijke flora en fauna. Het Regionaal Landschap is een samenwerkingsverband tussen verschillende gemeenten om de landschappelijk kwaliteit te behouden en duurzaam toerisme te bevorderen. Binnen het gebied liggen een aantal hele bijzondere natuurgebieden, waaronder het enige Nationaal Park van Vlaanderen, de Hoge Kempen.

Drie terrassen
Het Regionaal Landschap heeft drie verschillende gezichten: het hoogterras, het middenterras, en het laagterras. Alle drie zijn het beddingen van de Maas, en alle drie hebben ze hun eigen, bijzondere natuur.

Heide en bos – het hoogterras
Het hoogterras is het oudste terras en ligt het verste van de huidige bedding van de Maas. Droge zandduinen, bossen en heidevelden domineren het landschap. Hier liggen de mooiste droge heiden van heel Vlaanderen, met een rijke flora en fauna.

Vanuit het hoogterras stromen een serie beken richting de Maas. Sommige zijn nog in intacte staat (bijvoorbeeld de Zijpbeek) en zijn beschermd als speciale natuurreservaten. De vochtige heiden hier herbergen een aantal zeer zeldzame libellensoorten. Ook de droge steilwanden zijn aantrekkelijk. Het warme microklimaat hier maakt de hellingen aantrekkelijk voor zuidelijke planten- en diersoorten, zoals rode dopheide en Veldparelmoervlinder.

Het middenterras – vochtige weiden en broekbossen
Met middenterras is grotendeels bebouwd, maar in het noordelijk deel van het Regionaal Landschap ligt nog een uitgebreid gebied, waarin beken en kwelwater vanuit het hoogterras zorgen voor een vochtig gebied met weiden en elzenbroekbossen. Grutto, Wielewaal, Grauwe Klauwier zijn enkele van de bijzondere vogelsoorten die in het weidegebied broeden, terwijl de prachtige Kleine IJsvogelvlinder en Grote Weerschijnvlinder zich thuisvoelen in de natte bossen. Dit is ook het bolwerk van de Boomkikker in Vlaanderen.

Write a review

Note: HTML is not translated!
    Bad           Good
Captcha
 • €15.95

 • Kempen en Maasland
Specifications
  Country: Netherlands & Belgium
  Author: -
  Language: Nederlands
  Publication: 2012
  ISBN: 9789050114028
  Pages: 128
  Weight: 365 gram
  Size: 15 x 21 cm
  Colour: Full Colour

Related