The Crossbill routes app is currently only avilable in Dutch and so is the following description.
De Crossbill app is een nieuw project, waarbij de technische mogelijkheden van de app worden ingezet om natuurroutes te maken.

Hoe werkt het?

De Crossbill app is gratis downloadbaar voor iOS (iPhone) en Android-toestellen. Eenmaal gedownload, kun je uit een lijst of van een kaart routes selecteren die je los kunt downloaden. Eenmaal op je telefoon hoef je geen verbinding meer te maken met internet – je wandelt of fietst uitsluitend op je GPS. Op interessante punten geeft de app een bericht en krijg je informatie over natuur en landschap, inclusief foto’s en filmpjes.

Uniek aan de Crossbill Route App

Behalve dat de content specifiek is gericht op natuur, is de Crossbill Route App op een aantal punten uniek.

• Ieder seizoen anders
Vogels, planten, vlinders wisselen van maand tot maand. De app toont alleen wat zich op dat moment ook laat zien.

• Zelf je thema’s kiezen
Met een speciaal menu selecteer je zelf de thema’s die je interesseren: vogels, vlinders, libellen, reptielen, zoogdieren, landschap, geschiedenis en ecologie – ieder bericht past binnen een van deze thema’s. Je kunt ze aan en uitvinken en ziet op de kaart hoeveel berichten je krijgt.

• De veldgids
Zodra er plant- of diersoorten genoemd worden, kun je doorlinken naar een speciale soortpagina, waarin een beschrijving van de soort, met foto’s en, wanneer toepasselijk, geluid wordt weergegeven. Hierin wordt speciale aandacht besteed aan de herkenning, inclusief gelijkende soorten die in het gebied voorkomen.

• Waarnemingstips
Iedereen die regelmatig de natuur in gaat weet dat het ‘waar’ maar de helft van het verhaal is. ‘Wanneer’ en ‘hoe’ is net zo belangrijk voor het ontdekken van flora en fauna. Voor iedere soort geeft de app tips over hoe, waar in het landschap en wanneer je moet kijken om de betreffende soort te vinden, inclusief een indicatie van de trefkans.

• Samenwerking met specialisten, bedoeld voor een breed publiek
Net als de reisgidsen is ook de app samengesteld in overleg met lokale experts om zo een inhoudelijk goede app te creëren. Toch is de app niet voor specialisten bedoeld (al hebben die er zeker ook wat aan). Dankzij de veldgids is de app ook voor beginnende natuurliefhebbers te gebruiken, al zullen ook de meer door de wol geverfde vogelaars, plantenliefhebbers en de rest van natuurminnend Nederland er hun voordeel mee kunnen doen.

Hoe kom ik aan de app?

Eenvoudig. Ga naar de appstore (iPhone-gebruikers) of playstore (gebruikers van telefoons met Android, zoals Samsung). Zoek op ‘Crossbill route’ en de app komt bovenin de lijst. Downloaden van de app is kostenloos. Dat geldt ook voor de routes.

Van welke gebieden zijn er routes beschikbaar?

Net als bij de gidsen, gaat de app per gebied. Op dit moment zijn er apps beschikbaar van de Veluwe en de Wadden. We zijn nieuwe apps aan het ontwikkelen over andere gebieden in Nederland.
De reden om aparte apps te maken van de verschillende gebieden (in plaats van 1 app voor heel Nederland) is ingegeven door de opslagcapaciteit. Met name de ingebouwde veldgids zou veel ruimte in beslag nemen als we 1 app voor heel Nederland zouden maken.

Reclame in de app

Er zitten geen advertenties in de vorm van banners of pop-ups in de app. Wel zijn horeca en accommodaties opgenomen op of in de buurt van de routes. Alleen bedrijven die het onderhoud van de app ondersteunen zijn terug te vinden in de app.
Indien u een bedrijf heeft en geïnteresseerd bent in deelname op een van de routes of wellicht een nieuw te ontwikkelen route, kunt u contact met ons opnemen.